torstai 29. syyskuuta 2016

Differences between Canada and Finland

Small talk

Täällä ihmiset harrastaa small talkia koko ajan. How was your day? ja Anything exciting today? ovat jokapäiväisiä kysymyksiä täällä. Aina kun moikkaa jotakuta, kysytään samalla How are you?. Kävin viikonloppuna kaupassa mun host-isän kanssa, ja kauppareissu kesti melkein kolme tuntia, koska melkein jokainen vastaan tuleva asiakas tuntee host-isäni, ja jokaisen kanssa on tietysti jäätävä juttelemaan


Ystävällisyys

Kanadalaisia pietään ystävällisinä, ja ihan syystä. Esimerkiksi ekalla balettitunnilla yksi tytöistä lupasi viedä mut lounaalle joku päivä, ihan vaan koska oon vaihtari. Kerran Tim Hortonsissa mun kaveri kysy multa kolme kertaa haluanko jotain, ennen kuin uskoi että mulla on eväät ja pärjään niillä. Sen jälkeen mun kaverin poikaystävä kysyi vielä kerran olenko varma etten halua mitään. Täällä on melkein aina joku, joka pitää ovea auki ja autokyytejä tarjotaan aina, vaikka voisin ihan hyvin kävelläkin.


Koulu

Lukiojärjestelmä on täällä ihan eri, koulua on vain 8 - 14.20 ja joka päivä sama lukujärjestys. Opetustapa on samankaltainen kuin peruskoulussa (välillä jopa ala-aste -tasoista), eikä myöhästymisiä tai poissaoloja sallita. Ja jos haluaa mennä tunnilla vessaan, pitää kirjoittaa luokan seinässä olevaan listaan nimi, lähtöaika ja saapumisaika. Ja täällä ei oo ilmasta koululounasta.
Kokeissa on paljon monivalintatehtäviä ja melkein kaikki tehtävät arvioidaan. Harrastukset on yleisesti koulun järjestämiä.


Pukeutuminen

Täällä ihmiset ei mieti niitten pukeutumista yhtään niin paljon kuin Suomessa. Tosi monet on koulussa juoksulegginsseissä ja hupparissa. Myöskin meikin käyttö on paljon vähäisempää ja suurin osa tytöistä ei meikkaa ollenkaan. Eikä ihmiset käytä villasukkia.Tekstiviestit
 
Kukaan ei oo edes kuullu WhatsAppista. Kaikilla on liittymissään rajattomat tekstarit, joten kaikki tekstaa toisilleen. Ja jos ostaa liittymään netin, se on tosi kallista, eikä se yleensä oo rajaton, niinkuin Suomessa.


Autoilu

Kaikki kulkee autolla ihan joka paikkaan. Se johtuu varmasti siitä, ettei täällä ole mitään julkista liikennettä (paitsi koulubussit), joten täältä ei pääse oikein mihinkään. Ajokortin saa täällä jo 16-vuotiaana, jonka takia monet nuoret tulevat autolla kouluun. Ja kaikki lukitsee auton ovet ajon ajaksi (entiiä tekeeks ihmiset näin Suomessaki mut en oo ainakaa huomannu et tekis)


Ruoka 

Täällä ei syödä vihanneksia tai kasviksia yhtään niin paljon kuin Suomessa. Myöskään normipuuroa ei syödä, vaan kaurahiutaleet on maustettu etukäteen ja annosteltu annospusseihin. Meillä kaurapuuro on Maple & Brown sugar -makuista ja onhan se kieltämättä kätevämpää kun ei tarvii laittaa mustikoita tai hilloa erikseen puuroon, mutta silti jotenkin laiskaa. Ja näillä ei oo kahvinkeittimiä vaan kahvikoneita. Ja täällä syödään vaan aamupala, lounas ja päivällinen.


Isänmaallisuus

Täällä ihmiset on ihan eri tavalla isänmaallisia kuin Suomessa. "Me ei olla yhtään isänmaallisa, kattokaa USAa" ja silti täällä kuunnellaan kanadan Kansallislaulu joka aamu seisten. Täällä ei voi elää päivääkään näkemättä Kanadan lippua. Monissa taloissa on Kanadan lippuja ripustettuna, ja jopa joissain autoissa liehuu Kanadan lippu.


Siivous 

Mun perheessä ainakaan ei käytetä imuria. Nää lakaisee ja moppaa lattiat. En tiiä miten toimitaan kokolattiamattojen kanssa (kaikkien kellareissa on kokolattiamatot), koska niitä on varmaan vähän vaikea pestä. Ja toinen juttu on että nää tiskaa pesusienellä. Oon kyllä niin tyytyväinen siitä että otin oman tiskiharjan mukaan!


Aforismit kaikkialla


Tää on oikeesti tosi outo juttu, mutta täällä ihmiset tuntuu rakastavan aforismeja. Koulussa käytävillä ja luokissa on Live well, laugh often, love much ja Make each day your masterpiece -tyyppisiä lauseita seinillä. Meillä on kotona laseja, joissa on perheaforismeja ja oon jopa nähnyt tatuointeja jossa on joku kliseinen aforismi.
Lasten vastuullisuus

Suomessa on ihan tavallista, että 8-vuotias kävelee koulusta kotiin ja pärjää yksin kotona jonkin aikaa. Täällä ei. Joudumme joka aamu odottamaan, että kiulubussi hakee mun 8-vuotiaan siskon ennen kuin pääsemme lähtemään (ja siks oonkin aina just viimesellä minuutilla koulussa), ja kotona on aina oltava joku vahtimassa Telsietä.


Seurustelu

Joka kerta kun oon kysyny jotain tyttöä syömään lounasta mun kanssa, vastaus on ollut "joo tottakai, kai se on ok jos mun poikaystävä syö meiän kanssa?". Täällä seurustelevia pareja on paljon enemmän mitä Suomessa on tottunut, mutta ne ei onneksi ole sellaisia käytävillä nuoleksivia. Ne lähinnä vaan kulkee käsi kädessä kaikkialla. Ja lähes aina kun tutustuu uuteen ihmiseen, ekan 3 minuutin sisällä multa kysytään onko mulla poikaystävää. Se tuntuu tosi oudolta, koska Suomessa seurustelu on enemmän henkilökohtainen asia eikä perus tutustumiskysymys.No boys to your bedroom

Ei poikia sun huoneeseen on täällä kaikissa kodeissa tavallinen sääntö, mikä on musta tosi outoa kun seurustelu on täällä niin yleistä. Tietysti riippuu perheestä, mutta yleisesti Suomessa suhtaudutaan tähän mun mielestä vapaammin, eikä sillä oo niin väliä mitä sukupuolta kaverit on. But it's not better, it's not worse, it's just different. 
ps. Teen seuraavasta postauksesta kysymysvastauspostauksen, niin jos on kysymyksiä niin laittakaa kommenttia tai viestiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti