sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Differences between Canada and Finland #2

Korvapuustit
En oo valitettavasti ottanut kuvaa josta voisi vertailla, mutta täällä korvapuustien päällä on aina valkoista sokerista kastiketta (maistuu vähän siltä mitä laitetaan pipareiden päälle eli tomusokeria+vettä ja täällä myös rasvaa). Ja koska sokerikastike on sotkevaa, täällä syödään korvapuustit välillä haarukalla ja veitsellä.


Friteeratut suolakurkut

Ylipäätäänsäkin ihmiset tuntuu rakastavan suolakurkkuja täällä. Meillä on kotona jääkaapissa varmaan 7l purkki suolakurkkuja, ja ihmiset kävelee jääkaapille ja syö suolakurkun. Ja eilen kohtasin friteeratun suolakurkun. Jääkiekkopeleissä voi ostaa ranskisten sijaan suolakurkkuja, jotka on päällystetty samanlailla kuin kalapuikot tai kananugetit, ja sitten uppopaistettu. Ja vaikka se ei ollutkaan niin pahaa kuin miltä kuulostaa, taidan silti pysyä ranskisten kannalla.


Postilaatikot

Tää on varmasti kiinni kaupungista tai asuinalueesta, mutta meillä ei täällä Petroliassa ole postilaatikkoja kotioven lähettyvillä. Noin sadan metrin päässä on postilaatikot, jotka on paljon pienempiä kuin Suomessa. Ja niiden yhteydessä on myös se laatikko mihin laitetaan kirje kun sen haluu lähettää.
         Sängyt

Sängyt on melkein aina leveitä, puolentoista ihmisen nukuttavia. Mulla oli alkuvuodesta aina kauhea kriisi siitä miten nukun mun sängyssä, koska mulla on kaksi tyynyä, ja jos nukun keskellä sänkyä nukun tyynyjen välissä. Ja tuntu tosi tyhmältä nukkua sängyn reunalla ja olla hyödyntämättä koko sängyn tilaa.


Alkoholi & Huumeet

Ikäraja alkoholille on 19 vuotta ja huumeet ovat toistaiseksi laittomia. Muutamia sosiaalisia eroja oon kans huomannut: ihmiset osaa käyttää alkoholia eikä juo itteään umpikänniin niinkuin monet nuoret Suomessa tekevät. Tosi monet vanhemmat on okei niitten lasten alkoholinkäytöstä, ja jos vietetään iltaa niin usein myös nuoret juovat olutta tai siideriä yms. Huumeista varoitellaan paljon, mutta silti osa nuorista pitää niitä vaarattomina ja parempana kuin alkoholi.


Kärkitossujen pehmikkeet

Ainakin mun balettioulussa Suomessa lähes kaikilla on silikoniset pehmikkeet. Täällä kellään ei oo silikonisia pehmikkeitä, vaan kankaiset jotka vaan on tosi hyödyttömät. Kaikilla mun balettiryhmän tytöillä on varpaat teipattuna ihan kokonaan koko aika. En ymmärrä miksei täällä myydä silikonisia pehmikkeitä, koka mulla on ollu varpaat rikki ehkä kerran sen jälkeen kun vaihdoin silikonisiin.


Nutturapinnit 

Balettiteemalla jatketaan: täällä käytetään tavallisia hiuspinnejä nutturan tekemiseen. Onnistuuhan se niilläkin, mutta hengettömillä se olisi vain helpompaa. Kysyin onko täällä missään hengettömiä, mutta kuulemma ainoostaan kampaajat käyttää niitä.


Jätesäkit

Ne nyt vaan on ihan valtavan kokosia.


Kielitaito

Englanti ja vähän ranskaa. Siinä kaikki mitä täällä osataan. Kaikki on aina ihan ihmeissään kun kuulee, että osaan viittä eri kieltä. Kielitaidottomuus on kuitenkin ihan ymmärrettävää: jos Kanadasta lähtee mihin tahansa suuntaan, tulee vaan englantia (ja Quebecissä ranskaa) vastaan. Jos tarpeeksi etelään pääsee niin ehkä espanjaa löytyy. Euroopassa taas kielialueita on niin monta, että siellä kielitaidosta tosiaan on enemmän hyötyä.


Pöytätavat

Vaikka muuten kanadalaiset ovat superkohteliaita ja ystävällisiä, ei pöytätavat ole kovin suuressa arvossa. Tietenkään mitään ihan tyhmää ei ruokapöydässä tehdä, mutta esimerkiksi haarukalla ja veitsellä syönti ei ole kovinkaan yleistä täällä, edes thanksgivingin juhla-aterialla.


Haisunäädät

Täällä on haisunäätiä. En ole nähnyt yhtäkään, mutta silloin tällöin automatkoilla haisunäätähaju hyökkää ja se on ihan kamalaa. Ja se haju kestää pitkään ennenkuin hälvenee. Hyi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti